O lume rasturnata

Am  descoperit , gratie unui alt bloger – http://blogu-paulvarahil.blogspot.ca , un post de blog interesant :
http://bunea.ca/castor-versus-zimbru/

Iar acolo sunt cateva paragrafe care definesc destul de bine ce am simtit de fiecare data la intoarcerile (reale sau virtuale ) catre Romania .
România e o ţară în care nimeni şi nimic nu e real, unde aproape totul e un joc de aparenţe şi imagine, unde media are ca scop manipularea opiniei publice prin divertismente balcanoide şi submentale. Sînt câteva insule de gândire critică dar sînt marginale şi nu au deloc vizibilitate. România e un cabaret şi o miştocăreală continuă.”
Ceea ce e simptomatic pentru România. Românii se cred liberi. Dar mai mult decât aceste exemple edificatoare sînt nenumărate alte exemple care ilustrează blocajul mental românesc, tipic unui comportament de sclav şi de bestie adormită sub somnul raţiunii. Peste 80% din români declară că au credinţe religioase şi apartenenţă la ortodoxism. Dar calitatea reală a credinţei e îndoielinică. Românii cred în Dumnezeu,  în limbaj popular şi infantil se spune Doamne-Doamne, nu din convingere lăuntrică ci din tradiţie şi rutină, iar apoi din faptul că sînt în continuare manipulaţi în mod grobian de Biserica Ortodoxă, pentru că “aşa se cuvine” şi pentru că asta e alternativa morală la sistemul social-politic ticălos.”
Canadienii triază imigranţii după un sistem pervers numit “experienţă de muncă candiană”. Dacă nu o ai, şi nu ai cum să o ai, nu ţi se oferă acelaşi statut. Am dispreţuit sistemul până l-am înţeles. Nu e un fel al Canadei de a îţi spune că eşti inferior sau diferit, este un fel de a spune că vrem să fii ca noi, vrem să te comporţi ca noi, vrem să ne respecţi regulile.Ceea ce în principiu e okay. Odată înţeleasă formula asta, aproape orice ascensiune profesională e posibilă.Majoritatea imigranţilor care eşuează în Canada eșuează din pricina eşecului de a înţelege şi internaliza formula de mai sus. Sînt nenumărate exemple de imigranţi din cei recenţi, inclusiv români, care trăiesc în lamentare şi ipocrizie. 
La ultima vizită am văzut un melanj absurd de antreprenoriat feroce, de predici urlate din biserici în tot cartierul, grupuri minuscule care protestau împotriva proiectului Roşia Montană, alte grupuri poate şi mai minuscule care încercau să emuleze mişcarea Ocuppy, am văzut sărăcie cruntă, oameni care nu îşi permit să cumpere mâncare, am văzut şi bogăţie nesimţit de opulentă şi sfidătoare, pe care media o promovează ca o măsură de calitate morală şi de succes. Am văzut şi oameni oneşti şi mult tăcuţi.”

Da .Multe adevaruri spuse in maniera englezeasca  :”straight” …fara ocolisuri . Jos palaria ! 

Multi incearca sa ne acuze pe cei ce simtim aceste lucruri vis a vis de Romania . Dar nu e vina mea ca Romania se indreapta pe acest drum …Nu eu am impins-o acolo . 
Ce simti nu se poate schimba la comanda .
De curand . pe facebook . incerc sa ii explic unei pustoaice ca sexualitatea agresiva nu este o metoda normala de advertising decat cel mult pentru prostituate ,case de toleranta si industria legata de sex  . Ca nu vrei ca romancele sa fie percepute pentru calitatile sexy/porno . Mai ales ca domeniul in cauza era aviatia . 
Atat de obisnuiti sunt tinerii din Romania cu sexualitatea agresiva incat nici nu o percep altfel decat o normalitate . Pur si simplu nu intelegea ce este gresit …Este greu sa le explici ca normalul lor nu e normal .E o lume rasturnata …

5 gânduri despre „O lume rasturnata

  1. Exagerezi si uiti esentialul .Tu ai venit la ei acasa … Eu nu ma simt nici cu lesa si nici cu lant . Probabil indiferent unde te-ai duce ai simti lanturi si lesa …ele exista doar in minte sau in suflet . Ai lanturi daca iti ingradesti libertatea de a visa si privi lumea frumos . Sincera sa fiu daca as fi gandit fraza ta de mai sus eram demult inapoi …sau pe aiurea .Oriunde in lume te duci trebuie sa inveti sa traiesti precum ei . Te duci in tarile arabe inveti sa te imbraci … Te duci in India respecti vaca cand o intalnesti pe strada .Ce te face sa crezi ca tu poti sa vi si sa le ceri sa invete sa traiasca ca tine …

    Apreciază

  2. nu le cere nimeni sa traiasca ei ca mine .dar incep si ei sa isi dea seama cat sunt de indobitociti .chiar daca pare greu de crezut ,unii chiar pleaca din "paradisul "asta in care s-au nascut ,altii sunt din ce in ce mai dezgustati de "civilizatia " canadiana .apropos, nici eu nu ma simt cu lant sau cu lesa ,pentru ca am inca sansa sa ma intorc de unde am plecat ,o optiune pe care unii nu o au .

    Apreciază

  3. Oh , da multi pleaca :)))) …. Tu chiar crezi ce spui ? Pe bune mai traim si noi pe aici …Serios acum ,exagerezi si te inteleg , inceputurile nu sunt usoare si ti s-a spus asta si pe romani in canada si pe alte forumuri inca e cand erai in tara . Dinainte de a face pasi catre emigrare … ti s-a spus ca NB este doar o provincie mica , dificila …ca daca cauti o viata organica ,pura si mirabolanta nu ai sa o gasesti in America … de ce nu i-ai crezut ?Si acum de ce stai sa te plangi de neintelegerea celor din jur ? DE ce nu te intorci ? De ce te chinui tu aici ? Mie imi place …celui ce a scris randurile de mai sus ii place si ca noi sunt multi carora ne place in tara pe care ne-am ales-o … Eu zic ca toti cei care incearca sa faca ordine aici ar putea incepe prin a se duce in tara lor sa faca ordine .Daca sunt in stare si daca cred ca o pot schimba .Eu nu simt nevoia de a schimba prea multe lucruri aici . Nu e perfecta dar e potrivita pentru noi . Si nu as vrea sa o schimbe nimeni cu stilul romanesc …

    Apreciază

  4. Ai pus punctul pe I,Elena,multi romani neadaptabili confunda "integrarea"cu asimilarea totala.De aceea foarte multi nu-si gasesc locul si se intorc.Le lipseste multora berea cu prietenii la barul din colt,cafeaua cu vecina de pe scara,flecareala de zi cu zi cu nelipsita forfecare a tuturor – ca doar romanul "multilateral pregatit"are capacitatea de a diseca expert cu lama unui criticism indelung calita in natura clevetitoare a neamului, pe oricine,din orice domeniu ,care,in opinia lui,nu are inca nici o gaura in cizma,sau nu cate ar trebui…Doamne,nu cumva si eu fac acelasi lucru,chiar acum?!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.