Pedeapsa uitarii

Oamenii au inceput sa uite , si sa uite grav .
Au uitat sutele de mii de femei victime ale unei politici absurde .
Au uitat cum statea procuratura in sectiile de obstretica , torturand femei pentru a afla cine le-a produs avort . Si daca ea si-l provocase dupa erau acuzata si  o asteptau cu puscaria .
Au uitat absenta metodelor anticonceptionale din tara .
Au uitat controalele in masa in fabrici , in intreprinderi . Le incolonau si le controlau fortat . Trebuiau sa raporteze cei de la partid … Astea nu sunt povesti . NU sunt inventii .Sunt realitati .
Nu mai exista decat teama de o sarcina nedorita  . Nu mai exista decat frica .

Ma ingrozeste ideea ca oamenii au inceput sa uite . Se pare ca in felul asta isi protejeaza ei constiinta . 😀
Din pacate  pe cei care vor uita , istoria ii va condamna la repetarea greselilor . 😦

2 gânduri despre „Pedeapsa uitarii

  1. Elena, nu cred ca oamenii care au trait vremurile acelea au inceput sa uite. Au fost si oameni carora le-a mers bine si in comunism, le este bine si acum. Anumite categorii sociale (membrii CC, medicii, procurorii, profesorii universitari, directorii de institutii si chiar vanzatoarele de la aprozar, paine, lapte si carne) aveau chiar de toate, inclusiv vile si masini (chiar daca Dacia).Stiu cazuri de profesori universitari care plecau mai multe familii, sot-sotie, cu masinile lor, in concedii, din 2 in 2 ani, numai in Europa de Vest (probabil ca si dadeau rapoartele pe unde trebuie de aveau acces in tarile alea).

    Apreciază

  2. Perfect adevarat .. Cei la care ma refer au mai putin ca mine , probabil copii celor de care pomenesti .Care n-au trecut prin nimic cu adevarat greu si pentru care , pur si simplu , ce am trait noi li se pare poveste inventata …Ai senzatia ca se uita la tine de parca ai fi trait in lumi paralele .Cea de la care am cumparat casa in Canada , era plecata din Romania de dinainte de 89 cu un an . Tatal ei era secretar de partid pe langa Cluj (acum membru PSD -primar !). Plecase din tara cu o bursa la New York platita de tatal ei , spaga ! , cu 5000 de dolari -in 1988 , in Romania , asta era o avere !Imediat dupa revolutie a cerut azil politic in Canada :))) . Unde a si ramas pana acum 5 ani cand s-a intors(dupa un divort si o viata de pomina ) la averea lui tati . Ei bine , discutand cu ea pe atunci , ramaneai surprins de felul in care isi amintea ea anii aia …

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.