Si te-ai dus …

S-a incheiat inca un mondial de gimnastica … Pentru Romania cu o contraperformanta …o singura medalie de bronz (fete si baieti impreuna). Si pe asta sa zica mersi ca americani nu au obiceiul altora sa faca jocuri , pentru ca daca Ross ar fi fost inlocuita de Maroney poate altfel statea jocurile .
Americancele au stralucit incontestabil … Secretul l-a spus simplu Martha Karoly : endurance .
Fara indoiala ca are dreptate .Carcotasii au comentat la greu gimnastica lor dar adevarul este ca au fost bune . Mie Biles mi-a placut . Pana si la dans .Multi se cantoneaza in canoane uitand ca dans este si hip-hop si contemporan si traditional apartinand diverselor culturi . Carcotasi au doar o matrice in minte si daca ceva nu se aseaza pe ea nu o inteleg .
 Americancele se pregatesc si muncesc la greu . E o lectie pe care si canadiencele au inceput sa o invete , avansand putin cate putin in clasamente . In definitiv noi am avut 2 fete la All Around pe cand Romania debia a avut una  .Plus una in finalele pe aparate …nu e de colo avand in vedere ca acum 4 ani nu reuseau sa adune o echipa .
La baieti ceea ce putini poate stiu este ca cel calificat in finala de la sol , Scott , este antrenat de un roman ,Vali Stan . El si sotia lui Dorina antreneaza in Vancouver la un  club fiind head coach amandoi . Tot aici a fost si Megan antrenata de sotii Tantaru (Cristina Bontas si Gabi sotul ei ). Oameni extraordinari si speciali .
Daca stau sa ma gandesc bine romanii „stranieri ” au fost mult mai numerosi 🙂 .
De ce a coborat atat Romania ? Explicatiile sunt destul de simple . Dureroase dar simple . Gimnastica mai fac doar putini copiii . Sportul acesta greu nu mai este un ideal in scara de valori romaneasca .
Mentalitatea Romaniei 2013 este bazata pe castigul facil , smecheresc, pe  apetitul pentru sexualitate precoce , pe valorificarea ei . Ce Dumnezeu sa caute la gimnastica produsul unei astfel de educatii ? Gimnastica e un sport frumos dar al naibii de greu care nu iti  lasa mult timp de batut mingea pe maidan  iar mai tarziu de plimbari prin cluburi si mall-uri . Parintii nu il pretuiesc si nu isi motiveaza copii  . Si desi eforturile lor financiare nu sunt nici pe departe ca ale occidentalilor (cluburile sunt inca „de stat” ) ei nu sunt dispusi sa investeasca un minim in sanatate si educatie . Pentru ca ceea ce putini inteleg este ca sportul nu inseamna numai miscare ci si disciplina si un ajutor extraordinar in a a tine copilul departe de „strada”, de gastile de „cartier”.
Asa ca  explicatia simpla este in Romania nu exista o baza de selectie si nici apetit pentru munca . Pardoxal este ca in Romania antrenorii ramasi sunt in mare parte tributari unor metode vechi de antrenament si selectie … una  pefecta in anii 90 dar departe de cerintele anilor 2000+ … Poate ceva deplasari de ale lor la cluburi din afara tarii i-ar face sa vada ce s-a schimbat . Sunt atatia romani antrenori valorosi in afara tarii care ar ajuta antrenori  romani cu perioade de „stagiu ” la cluburile la care antreneaza sau pe care le au in proprietate  . Cred ca un bilet de avion nu ar fi un efort prea mare pentru un club romanesc  .Iar beneficiile ar fi imense in a schimba mentalitatea cu care se selectioneaza si antreneaza  …Parerea mea umila !

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.