E trist , as fi vrut sa nu am dreptate

Si acum cateva ganduri  despre gimnastica pentru ca tot s-a starnit furtuna de primavara . Gandurile nu sunt noi . Doar am sa le dau un copy paste  . Pe lozinca  …v-am spus ?

16 octombrie 2011

Se pare ca  se sapa o groapa mare  pentru un sport atat iubit la noi in trecut . Cauze . Cum ar spune americanul „No make sens” sa povestim despre ele fiindca se stiu si nu se face nimic pentru schimbare .Dimpotriva ne multumim cu firimituri si scuze .Tot asa !
Dam vina pe arbitraj „e rai arbitri , nu ne dau ” de parca ar fi la pomana porcului . „Americancele au de toate” … habar nu au cat costa sa faci sport in America … platesti tot si nu iti da nimeni nimic decat daca ajungi SUS dar SUS de tot . Acu daca ma gandesc ca in Romania nu se plateste nimic  nu mi se par asa  mari diferentele la rasplata .Dar e mai usor sa ne plangem.
Nu le placem pe americance, nu le placem pe chinezoaice … nu placem pe nimeni si ne lamentam :au domne’ ceva arbitri cu ale noastre de nu le urca pe podium …Adevarul e ca nu se face mai gimnastica in Romania ,acolo la nivel de copii.
Daca in anii 90  o fata de la lot era produsul selectiei dintre o mie de copii ,acum ajunge la lot  o fata din 30 poate(si-s optimista) . Nu mai exista o selectie reala ci doar ce ramane. Cate dintre fetele actuale de la lot ar fi fost in lotul din anii 2000?! Culme e ca mai si ignoram potentialele !

http://universulmeumagic.blogspot.ca/2011/10/cine-i-ce-fost-pe-aicice-sa-fie-nu-i.html

4 martie 2012

E nevoie de fete puternice in gimnastica si e timpul ca inca de la selectie ceva sa se schimbe … Cel mai elocvent exemplu e campioana mondiala en-titre . Ea nu ar fi fost NICIODATA selectionata in Romania ! Era exact opusul a ce cauta un antrenor in Romania … No comment . Chiar antrenorul recunoaste ca dincolo de un potential de  forta fizica Jordy nu avea nici o calitate de selectie !!!
Sa ne mai gandim la Johnnson ? :))

Revenind la gimnastica , cred ca e timpul ca antrenorii de acolo sa devina openmind , sa stie sa vada dincolo de orice aspect ca o perla se poate ascunde intr-o scoica urata si diforma . Maretia antrenorului e sa o scoata de acolo si sa o faca sa straluceasca . Nu umilind-o , nu incercand sa o faca sa arate standard ci slefuind-o punandu-i in valoare calitatile native . In Romania , din pacate , perlele care nu seamana cu modelul standard (si ma refer la calitati fizice , forma sau pshic ) sunt aruncate la gunoi . Cata risipere de  potential !

http://universulmeumagic.blogspot.ca/2012/03/fi-slab-fi-puternic.html

Fara indoiala ca are dreptate .Carcotasii au comentat la greu gimnastica lor dar adevarul este ca au fost bune . Mie Biles mi-a placut . Pana si la dans .Multi se cantoneaza in canoane uitand ca dans este si hip-hop si contemporan si traditional apartinand diverselor culturi . Carcotasi au doar o matrice in minte si daca ceva nu se aseaza pe ea nu o inteleg .
Americancele se pregatesc si muncesc la greu . E o lectie pe care si canadiencele au inceput sa o invete , avansand putin cate putin in clasamente . In definitiv noi am avut 2 fete la All Around pe cand Romania debia a avut una  .Plus una in finalele pe aparate …nu e de colo avand in vedere ca acum 4 ani nu reuseau sa adune o echipa .

De ce a coborat atat Romania ? Explicatiile sunt destul de simple . Dureroase dar simple . Gimnastica mai fac doar putini copiii . Sportul acesta greu nu mai este un ideal in scara de valori romaneasca .
Mentalitatea Romaniei 2013 este bazata pe castigul facil , smecheresc, pe  apetitul pentru sexualitate precoce , pe valorificarea ei . Ce Dumnezeu sa caute la gimnastica produsul unei astfel de educatii ? Gimnastica e un sport frumos dar al naibii de greu care nu iti  lasa mult timp de batut mingea pe maidan  iar mai tarziu de plimbari prin cluburi si mall-uri . Parintii nu il pretuiesc si nu isi motiveaza copii  . Si desi eforturile lor financiare nu sunt nici pe departe ca ale occidentalilor (cluburile sunt inca „de stat” ) ei nu sunt dispusi sa investeasca un minim in sanatate si educatie . Pentru ca ceea ce putini inteleg este ca sportul nu inseamna numai miscare ci si disciplina si un ajutor extraordinar in a a tine copilul departe de „strada”, de gastile de „cartier”.
Asa ca  explicatia simpla este in Romania nu exista o baza de selectie si nici apetit pentru munca . Pardoxal este ca in Romania antrenorii ramasi sunt in mare parte tributari unor metode vechi de antrenament si selectie … una  pefecta in anii 90 dar departe de cerintele anilor 2000+ … Poate ceva deplasari de ale lor la cluburi din afara tarii i-ar face sa vada ce s-a schimbat . Sunt atatia romani antrenori valorosi in afara tarii care ar ajuta antrenori  romani cu perioade de „stagiu ” la cluburile la care antreneaza sau pe care le au in proprietate  . Cred ca un bilet de avion nu ar fi un efort prea mare pentru un club romanesc  .Iar beneficiile ar fi imense in a schimba mentalitatea cu care se selectioneaza si antreneaza  …Parerea mea umila !

http://universulmeumagic.blogspot.ca/2013/10/si-te-ai-dus.html

7 octombrie 2014

Tara , tara vrem campioane este doar o alta campanie de a spala bani si de a spala imagini .
Oficialii se pare ca sunt incapabili sa gandeasca decat in spirit comunist chinezesc . Cauta copii sa ii aduca in sali . Copii trebuiesc adusi de catre parinti din vointa lor , nu momiti de „burse” …trebuiesc construite sali multe , sa nu fie nevoit parintele sa sacrifice copilul rupandu-l din mediul familial si trimitandu-l intr-un lagar de munca . Pentru ca da domnilor din Romania ., gimnastica e un sport al naibii de greu , nu e fotbal ! Iar daca il mai si iei pe copil de langa parinti il transformi intr-un lagar de munca .
Dati o sansa fostilor sportivi, antrenorilor  pe care ii mai aveti in tara sa inceapa o sala privata ca investitie . Sa lupte pentru ea . Sa vezi atunci competitie …Acolo se puteau investi bani si nu in campanii populiste de spalare de bani . Campanii menite sa ii faca pe cei ce iubesc gimnastica sa taca . Gimnastica centralizata e o poveste comunista care ar trebui ingropata de mult . Valoare dar nu cu orice pret este deviza . Poti pune un pret in bani pe orice dar nu pe sentimente omenesti .

http://universulmeumagic.blogspot.ca/2014/10/unde-e.html

14 august 2012

Sansa gimnasticii in Romania ar fi salile private . Dar cum in Romania totul trebuie sa fie moka  si usor ca sa fie ales ma tem ca pana nu se vor schimba vreo 3 generatii nu e nici o sansa …
Sportul gratuit de la initiere pana la marea performanta e doar o utopie valabila doar in Coreea de Nord  acum . ..poate 🙂 Si in China a inceput sa scartaie ….oricum , cine si-ar dori sistumul chinezesc in care copii sunt smulsi de langa familii la 5-6 ani ? Cine e interesat poate vedea un film  „Mao’s last dancer ” cam asa s-a  facut gimnastica si acolo …Something is wrong 😦
Deci in Romania … Acolo lipseste baza , initierea …pentru ca cele  vreo 10 sali de gimnastica imprastiate in Romania nu-s initiere , nu-s baza de selectie  ci doar o gluma buna .
Parinti nu vor plati in veci gimnastica in asa fel incat  sa merite sa investeasca cineva in baze sportive si antrenori de calitate … Cati copii poate antrena un profesionist ? Cat ar fi dispusi parinti sa plateasca ca sa il aiba pe acel profesionist ? Putina matematica domnilor si sa nu uitam ca nu e fotbal 🙂 Acolo mai viseaza parinti ca  Gigel al lor  va fi un viitor Mutu si se va scalda in bani dar la gimnastica ? In Romania ? Nici cele mai rasarite castiguri nu ating salariile din divizia B de fotbal :)) Iar de bine de rau intr-o echipa de divizia B intra 11 + rezerve … Deci care ar fi sansele sa merite investitia in gimnastica ? :)) Sa fim seriosi …Romanii nu cred in povesti ei cred in ziare 🙂 Iar pe domnisoara lor de 5 ani daca o dau la dans si modelling au mai multe sanse sa o marite cu un unul cu bani decat daca investesc in sport … Doar asa au vazut ei in ziare 🙂
Deci cati copii si cat ar trebui sa plateasca ei ….matematica va rog si mai adaugati ca e nevoie de o sala cumparata sau inchiriata , de intretinerea ei , de  utilitati … Toate astea costa si parintii nu au nici un interes sa le plateasca .
Cateva centre de juniori ? Apa de ploaie .. iar copilul la juniori trebuie sa vina „de undeva” …. Acel de undeva nu exista !
Antrenorul roman : lucreaza „pe salar”. Mic si ala . De unde interes sa bata scoli si gradinite sa adune copii ? Cand oricum e platit prost indiferent de rezultate ? De ce Dumnezeu ar mai sta in club pentru initiative de strangere a banului cand acel ban nu e pentru el ? De ce s-ar zbate sa invete tehnici noii cand stie ca acel copil in care el investeste munca , suflet , emotii ii va fi luat  pe la 12 ani ? Cand stie ca altul se va  mandrii cu munca lui ? Ca sansele lui de a progresa depind de relatiile pe care el le are in federatie (al cui nepot este de exemplu ca doar se stie ,nu ? ) ? De ce ar fi motivat ? Aaaa , la nivel declarational da , dar altfel sunt plafonati motivational vorbind .
Parintele nu e motivat . Antrenorul nu e motivat .
Alta veriga ar fi copilul . Greu de motivat in conditiile in care mediul educational din Romania este profund poluat moral inca din primele clase de scoala . Performanta nu mai e un criteriu . Sunt invatati ca exista „shortcut-uri ” pentru a fi rasplatiti .Ca se poate fura . Munca nu mai un scop de atingere al unui obiectiv . Ci ceva peste care sa sari .
Domnilor de la COSR ….preluarea sportului  va fi o mare greseala . Nu de bani pentru  varfuri e nevoie . Ci de bani pentru schimbarea unor mentalitati la nivel de baza . E nevoie de sali de gimnastica in TOATE orasele Romaniei . Nici cel mai extraordinar talent nu va fi descoperit mai devreme de 3 ani de munca . Iar acesti 3 ani nu se intampla la „centre de juniori ” . Dati sansa antrenorului care creste talente sa creasca si el odata cu ele . Dati sansa sa fie la marile competitii impreuna cu el ! Asta ar fi cea mai grozava motivatie dincolo de bani ! Sa stie ca el va fi antrenorul acelui copil pana la Olimpiada daca  va fi sa fie . Nu sa se bucure altul de laude si atentie ! Faceti educatie ! Refuzati nepotismele si furturile ! Nu e nevoie de cat  de un singur centru si atat . Unul care sa coordoneze periodic programa de antrenament a sportivilor de la varf si atat . US  la cat e ea de mare  cheltuie probabil mai putin pe acest centru decat o face Romania :)))
Incurajati scoala nu trecutul examenelor pe „blat” pentru sportivi . Nu avem nevoie de  mari campioni needucati care sa treaca  prin scoala ca gasca prin apa . Ei trebuie sa fie pregatiti sa aiba orice cariera doresc . Nici unul din gimnastii care concureaza pentru Universitati in America nu sunt scutiti de invatat . Nici unul nu trece un singur examen fara sa invete …
Chiar cand sunt mai mici si aleg home school examenele pe care le dau ca sa avanseze sunt la fel de grele ca ale oricarui coleg din scoala normala . Scoala e scoala si atat !

E nevoie de a educa mai mult decat orice in Romania si asta  se pare ca nu e prioritate acolo . Performanta in aceste conditi va fi doar o floare de sera …

http://universulmeumagic.blogspot.ca/2012/08/struto-camila.html

cei pasionati pot reciti :

https://universulmeumagic.wordpress.com/category/gimnastica/

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.